Nieuws - 19 februari 2020

Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB-HW)

Met ingang van dit kalenderjaar is Rian van Noord als projectleider van de SOB-HW voortvarend aan de slag gegaan.

Voor het jaar 2020 staan er een aantal belangrijke zaken te gebeuren. Allereerst willen we, na het succes van een MBO / BBL opleiding voor de bouw, een MBO / BBL opleiding installatietechniek starten, waar vorig najaar na een onderzoek behoefte aan bleek te zijn. Voor de zorg sector wordt ook een dergelijke opleiding opgezet, maar ligt wat minder op het ondernemers pad. Het Da Vinci college levert de docenten en het Actief College zorgt voor de ruimte.

Naast dit initiatief gaan we aan de slag met een aantal concrete acties om de techniek onder de aandacht van jeugd te brengen. Er is een stevige subsidie verstrekt voor Sterk Techniek Onderwijs (STO) en in dat kader zijn er een aantal plannen uitgewerkt waar de Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven mede de schouders onder gaat zetten. De programmamanager STO gaat de kar trekken en onze nieuwe projectleider Rian van Noord, die per 1 januari aan de slag is gegaan, gaat de  programmamanager hierbij ondersteunen. 

Heel concreet willen we op dinsdag 23 juni a.s. een Techniekfestival organiseren. Van Rennes Elektro- en Installatietechniek stelt hiervoor binnen- en buitenruimte beschikbaar (Rijksstraatweg 1, Klaaswaal!) Er zijn diverse activiteiten aanwezig vanuit de OTIB, waaronder een Techniekbus, en we willen graag dat Hoeksche Waardse ondernemers aan de jeugd laten zien wat er allemaal onder techniek wordt verstaan. De meeste kids hebben echt geen idee wat techniek is en wat voor mooie bedrijven er in onze regio zitten. En we hebben ze in de toekomst allemaal hard nodig om het personeelsbestand op peil te houden en onze bedrijven draaiende te houden. We richten ons bij dit Techniekfestival op leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs, omdat zij de keus nog moeten maken welke richting zij op willen.

In dat kader hebben wij twee vragen voor u:

 1. Heeft u  interesse om met uw bedrijf deel te nemen aan deze eerste editie van het Techniekfestival? Het is de bedoeling dat de leerlingen techniek gaan ervaren (dat ze iets mogen doen of maken bij voorkeur).
 2. Samen met media-studenten van het DaVinci college gaan we filmpjes opnemen bij verschillende bedrijven die een aansprekend product maken of werkwijze hebben. Doel van de filmpjes is aan leerlingen (leeftijd 10-14 jaar) beroepsbeelden bijbrengen. In de video’s worden zoveel mogelijk jonge beroepsbeoefenaren in beeld gebracht die laten zien wat hun werk inhoudt, waarom zij hun beroep leuk vinden en wat zij voor opleidingen gevolgd hebben (en eventueel nog moeten volgen) om werkzaam te kunnen zijn en door te kunnen groeien en –leren.  Heeft u interesse om met uw bedrijf deel te nemen aan een dergelijke video?

Reacties mogen naar projectmanager Rian van Noord info@sob-hw.nl

 • News - 17 april 2020

  Nieuwe MBO-opleidingen in de Hoeksche Waard

  In de Hoeksche Waard breidt het aantal scholingsmogelijkheden op mbo-niveau zich steeds verder uit. Het ROC Da Vinci College uit Dordrecht startte twee jaar geleden met succes een aantal leerwerk opleidingen gericht ...

 • News - 19 februari 2020

  Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB-HW)

  Met ingang van dit kalenderjaar is Rian van Noord als projectleider van de SOB-HW voortvarend aan de slag gegaan. Voor het jaar 2020 staan er een aantal belangrijke zaken te gebeuren. Allereerst willen we, na het succes ...

 • News - 30 januari 2020

  Sterk Techniek Onderwijs programma eerste halfjaar 2020

  BASISONDERWIJS Activiteiten voor groep-8 leerlingen Pré-vmbo techniek Voor leerlingen met een vmbo-advies organiseert het Actief College een aantal middagen om kennis te maken met de technische profielen. De leerlingen komen zes dinsdagmiddagen op het Actief College ...

 • News - 27 november 2019

  MBO in de Hoeksche Waard

  https://www.youtube.com/watch?v=oy-nm02CuiQ Bekijk de volledige film hier. ...

 • News - 9 september 2019

  CSG Willem van Oranje zoekt opdrachtgevers

  Christelijke scholengemeenschap Willem van Oranje wil graag in contact komen met bedrijven die concrete opdrachten hebben voor leerlingen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar.  Dit mogen fictieve, maar zeker ook praktische ...

 • News - 9 april 2019

  In het AD

  Hoeksche Waard slaat handen ineen om jongeren op het eiland te houden Door de vergrijzing van de Hoeksche Waardse bevolking dreigt de komende jaren een groot tekort aan arbeidskrachten op het eiland. Om ...

 • News - 3 april 2019

  SOB Nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten tussen onderwijs en bedrijfsleven? Of wilt u content aanleveren voor de nieuwsbrief? Stuur een berichtje naar de SOB Programmamanager via het mailadres: info@sob-hw.nl ...

 • News - 1 april 2019

  Persbericht 2 april

  Samenwerkende partijen willen jongeren in de regio houden Door vergrijzing en ontgroening van de bevolking wordt voor de komende jaren een toenemend tekort verwacht op de arbeidsmarkt. De gemeente Hoeksche Waard benoemt deze ...